Reguli de bază la antrenament

filter_1   Regulile privind siguranța sunt imperative și nenegociabile

HEMA este un sport de contact. Dacă nu se respectă regulile privind echipamentul de protecție necesar, precum și instrucțiunile instructorilor în acest sens, există riscul de accidentări serioase.

Așadar, nu se tolerează nici o abatere de la regulile de siguranță și de la echipamentul de protecție necesar pentru fiecare activitate de studiu.

report_problem La prima abatere de acest gen, cursantul va primi avertisment din partea instructorului și time-out pe margine.
report_problem La a doua abatere de acest gen, părăsește sala și pierde antrenamentul respectiv.
report_problem La a treia abatere, la decizia conducerii clubului, cursantul poate pierde definitiv dreptul de a mai veni la antrenamentele clubului, indiferent dacă a plătit, iar luna nu s-a terminat.

Echipamentul de protecție obligatoriu este prevăzut aici.

filter_2   Fără contestarea instrucțiunilor

Atunci când instructorii dau o instrucțiune care nu încalcă legile României, semnalând că este în calitate oficială, cursanții o execută fără comentarii.

report_problem Când nu se execută acea instrucțiune și se contestă, se primește avertisment.
report_problem La a doua contestație la aceeași instrucțiune, se primește avertisment si 10 flotări (sau genuflexiuni pentru cei care nu pot face flotări).
report_problem La a treia contestație la aceeași instrucțiune, se părăsește sala!
report_problem Daca se continua contestarea instructorilor și după această măsură disciplinară, la decizia conducerii clubului, cursantul poate pierde definitiv dreptul de a mai veni la antrenamentele clubului, indiferent dacă a plătit, iar luna nu s-a terminat.

filter_3   Fără întreruperi

report_problem Nu se întrerupe instructorul atunci când vorbește
report_problem Nici cursanții nu se vor întrerupe între ei
report_problem Cand are cineva ceva de spus sau daca exista intrebari, se ridica mana si se cere cuvantul

filter_4   Conduita publica si abateri grave

Nu sunt acceptate urmatoarele manifestari comportamentale:

report_problem Folosirea echipamentului de HEMA si a tehnicilor invatate pt. acte de violenta impotriva altor persoane, inafara activitatilor de la club si a violentei inerente acestui sport, desfasurate in mediu controlat si supravegheat de catre instructori.
report_problem Exersarea HEMA cu arme de antrenament de otel, inclusiv personale, in spatii publice (parcuri, parcari, strazi etc.).
report_problem Prezentarea la manifestari publice in echipament HEMA, cu sau fara arma de antrenament de otel, cu exceptia evenimentelor de HEMA sau asociate (reconstituire istorica, SCA, BOTN etc.).
report_problem Mersul pe strada cu arma de antrenament de otel la vedere, fara husa.
report_problem ORICE alta abatere neprevazuta expres mai sus dar care afecteaza HEMA in Romania si/sau Iron Will HEMA Academy.

In privinta cursantilor inscrisi la Iron Will, ce constituie o astfel de abatere grava va fi dezbatut de catre consiliul de Administratie Iron Will, de la caz la caz. Facem apel la ratiune si bun simt pentru a nu se ajunge la astfel de situatii.

Pentru toate abaterile de mai sus sanctiunea este eliminarea permanenta de la antrenament, fara avertisment!

filter_5   Responsabilitatea personala si disciplina in timpul antrenamentelor

Este responsabilitatea personala a cursantilor sa vina la antrenament la timp. Antrenamentul incepe la orele stabilite, fara intarzieri si fara asteptat dupa cursanti. Cine intarzie pierde partea din antrenament respectiva.

Incaltarile de sala TREBUIE sa fie foarte curate pe talpa. Ele NU se vor folosi inafara salii de lucru. Daca sunt folosite si in afara, ele vor fi SPALATE pe talpa inainte de a reintra cu ele in sala.

In sala de lucru este pus tatatmi pe jos. Tatami-ul este foarte util pentru a exersa tehnicile de lupta corp la corp si cazaturi controlate sau aruncaturi, DAR, ca orice bun specializat, costa! Asadar, este si responsabilitatea cursantilor de a avea grija grija ca acesta sa nu sufere stricaciuni, sa nu fie perforat, taiat, rupt sau distrus in orice fel.

Cursantii sunt responsabili de echipamentul primit, in felul urmator:

report_problem isi stiu numarul de identificare al obiectelor date lor in folosinta de catre club (masca, manusi Red Dragon si spada de plastic) si sunt responsabili la inceput de antrenament, dupa incalzire, sa isi ia singuri aceste obiecte din spatiul de depozitare. Daca au ratat incalzirea pentru ca au intarziat, primul lucru pe care il vor face la intrarea in sala va fi sa isi ia echipementul din spatiul de depozitare.
report_problem in timpul antrenamentului isi tin echipamentul dat in folosinta intr-un singur loc, pe margine. Nu peste echipamentul instructorilor, si nu aruncat la un loc cu restul echipamentului clubului. NICIODATA pe suprafata de lucru nu se lasa echipament aruncat. Si nici pe suprafata ringului dupa sparring.
report_problem cursantii stiu in permanenta unde le este echipamentul dat in folosinta si care este al lor.
report_problem la sparring, fiecare cursant are OBLIGATORIU un coleg care il/o ajuta sa se imbrace, adica un "Paj". Pajul este responsabil sa il echipeze complet, inclusiv sa ii puna occipitala la masca (daca nu este pusa deja), sa puna sortul de piele, sa ia de la cei care au terminat sparring-ul restul de echipament necesar (cotiere, genunchiere etc.) si celelalte operatiuni necesare pentru a-si ajuta colegul sa se echipeze RAPID si EFICIENT. De asemenea, recomandam ca fiecare cursant Iron Will sa isi aleaga un Paj permanent dintre colegii de studiu, DAR, daca acea persoana nu este prezenta la un anumit antrenament, in acest caz sa isi aleaga “ad-hoc” alt paj imediat dupa ce partea de studiu tehnic a luat sfarsit si se trece la etapa de sparring.
report_problem la final de antrenament cursantii sunt responsabili sa isi duca inapoi echipamentul la spatiul de depozitare, punandu-l cu grija, LA FEL CUM L-AU LUAT. De asemenea, sunt responsabili sa isi ia acasa manusile albe, de lucru, oferite lor permanent de catre club si sa le spele la intervale adecvate.
report_problem cursantilor li se poate cere ca din cand in cand sa isi ia acasa masca de scrima si sa o spele conform instructiunilor oficiale date de catre instructori. Au obligatia de a face acest lucru cu grija, respectand INTOCMAI acele instructiuni si intr-un timp util, determinat impreuna cu instructorii.

Sanctiuni pentru incalcarea regulilor de mai sus:

report_problem Pentru intrarea in sala cu incaltari murdare pe talpa, se pierde antrenamentul respectiv.
report_problem Pentru stricaciuni provocate tatami-ului, sanctiunea este plata din bani proprii, catre proprietarul tatami-ului (Shin Dojo), a stricaciunilor produse. Mentionam aici ca si instructorii Iron Will se supun aceleiasi reguli si aceleiasi sanctiuni.
report_problem Pentru incalcarea regulii privind cunoasterea numarului de identificare al obiectelor date in folosinta de catre club si preluarea lor la inceputul antrenamentului din spatiul de depozitare:
 • - la prima abatere, avertisment
 • - la a doua abatere, 10 flotari si interdictia de a participa la primul drill (sau urmatorul daca au intarziat si nu si-au luat echipamentul din spatiul de depozitare inainte de a veni la spatiul de lucru)
 • - la a treia abatere, parasirea salii si pierderea antrenamentului respectiv
 • - la a patra abatere, posibilitatea ca Iron Will HEMA Academy sa decida, de la caz la caz, daca va mai primi persoanele in cauza la cursurile ei
report_problem Pentru incalcarea regulii privind compactarea echipamentului dat in folosinta intr-un singur loc, pe margine, langa suprafata de lucru:
 • - la prima abatere, avertisment
 • - la a doua abatere, 10 flotari si interdictia de a participa la urmatorul drill sau la sparring
 • - la a treia abatere, parasirea salii si pierderea antrenamentului respectiv
 • - la a patra abatere, posibilitatea ca Iron Will HEMA Academy sa decida, de la caz la caz, daca va mai primi persoanele in cauza la cursurile ei
report_problem Pentru incalcarea regulii privind grija pentru echipamentul dat in folosinta si cunoasterea locatiei lui in orice moment:
 • - la prima abatere, avertisment
 • - la a doua abatere, 10 flotari si interdictia de a participa la urmatorul drill sau la sparring
 • - la a treia abatere, parasirea salii si pierderea antrenamentului respectiv
 • - la a patra abatere, posibilitatea ca Iron Will HEMA Academy sa decida, de la caz la caz, daca va mai primi persoanele in cauza la cursurile ei
report_problem Pentru incalcarea regulii privind fie gasirea unui Paj, fie neindeplinirea obligatiei de a ajuta ca Paj, sanctiunea este pierderea dreptului de a mai face sparring la acel antrenament.
report_problem Pentru incalcarea regulii privind ducerea echipamentului dat in folosinta inapoi in spatiul de depozitare si depozitarea lui corecta, precum si regula de a nu lasa manusile de lucru nestranse:
 • - la prima abatere, avertisment
 • - la a doua abatere, 10 flotari si interdictia de a participa la urmatorul drill sau la sparring
 • - la a treia abatere, parasirea salii si pierderea antrenamentului respectiv
 • - la a patra abatere, posibilitatea ca Iron Will HEMA Academy sa decida, de la caz la caz, daca va mai primi persoanele in cauza la cursurile ei

* mentionam aici ca neluarea manusilor albe de lucru acasa si/sau nespalarea lor nu vor fi sanctionate de catre club, atata timp cat manusile albe de lucru nu raman nestranse, prin sala, ci sunt depozitate MINIM impreuna cu echipamentul dat in folosinta (preferabil ar fi insa, sa fie luate acasa).

report_problem Pentru refuzul de a lua acasa masca de scrima data in folosinta pentru a o spala, sanctiunea este pierderea urmatorului antrenament. Pentru situatia in care cursantul accepta sa ia masca de scrima acasa si sa o spele, dar nu respecta instructiunile date oficial in acest sens si se produc stricaciuni, sanctiunea este plata mastii de scrima daca s-au provocat stricaciuni care nu se pot repara. In acest caz, masca stricata trece in proprietatea cursantului in cauza si ramane la el/ea.