Echipa de instructori

iron will hema instructor andrei chirlesan
Andrei Chirlesan

Personal motto: "Will it so."

phone +40 723 512 834
 • Practic HEMA de pe la finalul anului 2011 sub forma studiului individual (“self-taught”).

  În vara lui 2015 m-am alăturat primului club de HEMA înființat în România, Societas Milites Getae (SMG), din București. Am continuat aici să-mi dezvolt cunoștințele teoretice și abilitățile practice ce țin de HEMA în cadrul antrenamentelor clubului, dar studiul individual a continuat și el, în aceeași măsură, în afara lor.

  În cele din urmă am fost numit instructor în cadrul clubului, având în grijă pentru mai mult de 6 luni (21.09.2016 - 10.05.2017) parte din cursanții înscriși la disciplinele: Sabie Poloneză (Polish Sabre), Rapieră (Rapier) și Spadă de Două Mâini (Longsword).

  Cu toate acestea, consider că specialitatea mea este Spada de Două Mâini pentru care am și cea mai mare pasiune precum și cea mai multă experiență.

  Probabil din această cauză, am fost invitat de către Dragoș Mădălin de la Club Sportiv Gebeleizis, să țin un seminar de Spadă de Două Mâini la primul eveniment HEMA din Romania care a avut loc la Satu Mare in 5-7 mai 2017, organizat de către el. Tot acolo am avut onoarea de a-l cunoaște și de a mă duela (face sparring) cu legendarul Axel Pettersson.

  Am auzit de HEMA grație internetului unde am văzut la un moment dat un clip cu doi oameni care se duelau cu Spade de Două Mâini (Longswords). Am căutat mai multe detalii și încet încet am inceput să înțeleg ce înseamnă Historical European Martial Arts (HEMA).

  Am strâns câțiva prieteni care au fost și ei interesați, ne-am făcut niște “spade” din cozi de mătură pe care am lipit izolație de țevi și un burete de vase la vârf, totul ca să fie îndeajuns de “sigure” ca să nu ne lovim… credeam noi atunci. Și ne-am apucat să ne “duelăm”, haotic evident pentru că nu știam nici un fel de tehnică.

  Noroc că am găsit foarte repede cartea de începători a lui Adam Sharp numită “True Swordsman” în care se prezentau bazele Spadei de Două Mâini, conform școlii germane, tradiția Liechtenauer. Și am început să ne “rafinăm”...

  M-am apucat de HEMA pentru că de mic copil am fost fascinat de lupta cu spada/sabia și de istoria antică și medievală. Așa că atunci când am auzit de eforturile unor somități din domeniu de a readuce la viață tradiția marțială a strămoșilor noștri europeni mi s-a parut instant că este fix arta marțială pe care mi-o doream și îmi lipsea, deși în trecut mai studiasem judo, karate, ninjutsu și box.

  Bucuria și plăcerea mea au fost cu atât mai mari când am aflat că HEMA s-a dezvoltat și continuă să se dezvolte riguros, prin: studiul surselor istorice (mai ales tratate de luptă, dar și biografii, picturi, desene, gravuri, statui etc), interpretarea lor pe cât mai bine cu putință de către instructori moderni și apoi testarea lor practică in duel (sparring), cu partener necooperant.

  Spre deosebire de artele marțiale asiatice, de exemplu, în care tradiția orală este foarte importantă pentru evoluția unei școli, este foarte atractiv pentru mine să știu că în HEMA pot găsi un tratat de luptă de la ~1400 scris de către un maestru din acea perioadă, și că ce citesc acolo este ceea ce preda el, concret, atunci.

  Desigur, deși tratatele sunt suficient de detaliate, ele nu sunt mereu clare, ceea ce duce la necesitatea de a interpreta ceea ce cred eu și alți practicanți HEMA din prezent că a vrut să împartașească maestrul de acum sute de ani. Un fenomen care nu se întamplă în artele marțiale cu tradiție vie (chiar dacă de obicei orală), pentru că acolo există un maestru în viată, contemporan cu tine care te poate instrui.

  Dar și această particularitate a HEMA mă atrage. Este ca la rezolvarea unui puzzle. Satisfacția de la final când toate piesele se potrivesc și simți ca ai găsit ceea ce era ascuns și neclar înainte…

  Pe lângă aceste două lucruri (surse istorice și interpretare), ce îmi place cel mai mult la HEMA este lupta în sine. Atunci când mă duelez cu un adversar, necooperant, care incearcă din tot dinadinsul să câstige. Pentru că un duel este un eveniment cu multă complexitate, care necesită decizii (corecte!) luate foarte rapid, andurantă, forță, viteză și multă tehnică dacă vrei sa caștigi. Iar atunci cand reușesc să îmbin toți acești factori cum trebuie, este o senzație unică. Chiar este o artă!

  Desigur, o mare parte a satisfacției de a practica HEMA este, pentru mine, și să cunosc oameni interesanți care sunt la fel de pasionați ca mine. Ceea ce pot să spun ca s-a intamplat frecvent până acum și nu am fost dezamăgit.

  Pe viitor îmi propun să particip la cât mai multe competiții, și să le caștig, evident. Iar daca nu le caștig… măcar să evoluez în urma experienței și să devin mai bun pentru urmatoarea competiție, învățând din greșeli.

  Îmi propun, de asemenea, să cresc comunitatea HEMA din România pe cat de mult posibil și să antrenez mulți oameni noi în HEMA.

  Printre celelalte pasiuni ale mele se numără: umorul, muzica (ascultat, compus și interpretat; în cel din urmă caz la chitară, tobe și voce), drumețiile pe munte, cărțile (mai ales sci-fi și fantasy), jocurile pe calculator, fotbalul și boxul. Dintre toate aș zice că cel mai eficient sunt la … a nu avea timp pentru ele. :D Dar e ok că-mi propun, nu?!

  Numai bine și vă aștept la antrenament!

Valentin Lungu

" As iron sharpens iron, so one man sharpens another. "
- Proverbs 27:17

phone +40 723 159 898

iron will hema instructor valentin lungu
 • Primul contact cu HEMA l-am avut în Marea Britanie unde am fost la câteva lecții predate de Spike Hunter și Rupert Carus în cadrul grupului The Exiles. La întoarcerea în țară am continuat antrenamentul ca membru al Societas Milites Getae (sub îndrumarea lui Răzvan Marinescu, Ionuț Zainea și Andrei Chirleșan) până la decizia de a forma propriul club, Iron Will HEMA Academy.

  Inițial m-am apucat de HEMA pentru că am vrut să mă joc cu săbii. Între timp m-am reprofilat pe spade. Consider că am fost direcționat de lectură în direcția asta (Cei trei muschetari, Legendele olimpului, Insula comorii).

  Lucrurile care m-au atras și reținut cel mai mult sunt faptul că este o artă marțială serioasă, accentul pus pe studiu individual și cercetare, cât și spiritul de camaraderie dezvoltat în comunitate.

  Pentru viitor sunt hotărât să cercetez, aprofundez și stăpânesc cât mai bine tehnicile de luptă pentru spada de două mâini și să le testez în competiții.

  Printre alte pasiuni în afară de HEMA se numără programarea calculatoarelor, șahul și desenul.

iron will hema instructor mioara mihai
Mioara Mihai

" There is a beast in every man and it stirs when you put a sword in his hand. "
- Jorah Mormont, Game of Thrones

 • Într-o zi de toamnă, în 2014, am avut pentru prima dată placerea de a mă juca cu o sabie. De atunci și până în prezent am practicat constant HEMA împreună cu alți colegi și prieteni la fel de dornici să se lovească cu obiecte de oțel. Am incercat cam toate armele care se pretează acestei discipline până mi-am găsit adevarata Dragoste, spada de două mâini (longsword).

  Multe vânătăi, tăieturi și lovituri mai tarziu, încă descopăr cât de complexă și versatilă este această armă. În prezent mă antrenez pentru diverse competiții și predau cursul de începători la Iron Will HEMA Academy. Sper ca pe viitor să se dezvolte comunitatea HEMA din țară, și să ne lovim, tăiem, și împungem la cat mai multe evenimente locale.

Ana Petrescu

"I do not strike with my sword, I strike with my mind."
Sursa inspiratie: Stephen King, The Dark Tower

phone +40 742 354 891
iron will hema instructor ana-maria petrescu
 • Am descoperit HEMA în 2014, prin intermediul unor prieteni, în cadrul unui festival medieval. A devenit pasiune de la prima spadă luată în mână. Până în mai 2017 am practicat HEMA în cadrul Asociației Societas Milites Getae, unde principalele arme studiate au fost longsword și sidesword and dagger; la acestea s-a adaugat tirul cu arcul tradițional pe care, în continuare, îl practic în timpul liber.

  Mereu am fost fascinată de săbiile și spadele utilizate în spațiul european, în Evul Mediu și Renaștere. Am început să practic HEMA deoarece aceasta este o artă marțială în care învăț să lupt cu aceste arme, având la bază studiul și interpretarea unor tehnici de luptă armată, transmise prin intermediul unor tratate și manuale de luptă, vechi de câteva secole.

  Momentan, singurul dezavantaj al practicării HEMA este faptul că, fiecare scenă de luptă cu săbii, din filme sau din cărți, este analizată cu ochi critic și de cele mai multe ori, desființată fără drept de apel.

  De la primul antrenament de HEMA, păstrez amintirea, plăcuta, a sunetului produs de săbiile de oțel care se lovesc în sparring. Ulterior, am descoperit acest sport în mod treptat, armă cu armă, tehnică cu tehnică, și cred că este unul dintre sporturile în care rezultatele și performanța sunt direct proporționale cu timpul și energia investite în antrenament și studiu. Consider că satisfacția din momentul în care, după zeci de repetări ale unei tehnici, aceasta iese perfect în sparring, este un sentiment de neegalat, care merită, din plin, energia investită.

  Unul din elementele care mă atrage la HEMA este caracterul sau bivalent: arta marțială (practicată în conformitate cu funcția sa originală: necesitatea de a supraviețui, utilizând arme de proveniență istorică) și disciplina sportivă (în care fairplay-ul, schimbul permanent de idei la nivel internațional și colaborarea cu alți sportivi în dezvoltarea tehnicilor de luptă, contribuie la dezvoltarea comunității).

  În general, echivalez HEMA cu performanță, distracție, test de anduranță, metodă de relaxare, cale de depașire a propriilor limite fizice și psihice.

  Înființarea Iron Will HEMA Academy, alături de alți colegi de breaslă, a reprezentat un pas firesc în evoluția mea ca HEMA artist și in dezvoltarea comunității locale de HEMA.

  În prezent, sunt instructor de Longsword la grupa de Începatori și mă antrenez pentru competiții, alături de ceilalți instructori din cadrul Iron Will HEMA Academy.

  Pe lângă HEMA, alte pasiuni includ: arhitectura și urbanismul (adica jobul), plimbările prin orașe istorice, mersul cu bicicleta, cititul, mersul pe munte și mâncarea bună.